Cum ne raportăm, ca şi cuplu, la păcatele sexuale din trecut?

iulie 3, 2010

Cum ar trebui să se raporteze cuplul ce se pregăteşte de căsătorie la păcatele sexuale din trecut?

(traducere şi adaptare după John Piper)

Mai întâi de toate, ar trebui să existe o deschidere totală şi o sinceritate deplină cu privire la ceea ce ai făcut. Acum, asta o să fie destul de greu, iar unii oameni vor spune „Ar fi cel mai bine dacă ea (sau el) nu ar afla.”  Doar că eu nu cred asta. Nu o cred…

Eu şi soţia mea, Noël , nu am făcut sex cu nimeni înainte de căsătorie. Nici unul cu celălalt, dar nici cu o altă persoană, exceptând situaţia în care ea nu îmi spune adevărul (dar ştiu că ea nu mă minte). Totuşi, ea a avut un prieten sau doi înainte şi îmi amintesc cât de inconfortabil m-am simţit gândindu-mă la asta şi  întrebându-mă „Ce or fi făcut? Au făcut ceva? S-au comportat nepotrivit?”.

Aşa că la un moment dat am întrebat-o: “L-ai sărutat vreodată?” (era vorba de o relaţie din liceu). Iar ea a răspus: „Da.” Totul în mine s-a cutremurat la ideea asta, înţelegeţi voi… Nu-i aşa că-i ciudat? Oamenii de astăzi se grăbesc atât de mult în a a-şi începe viaţa sexuală, încât un sărut probabil că nu mai înseamnă nimic pentru nimeni. Dar a însemnat mult pentru mine. Am vrut să întreb şi „Cum?”, dar nu am mers atât de departe.

Prin urmare pot rezona cu această întrebare şi cu problemele ridicate de ea. Iar eu am fost mulţumit că am aflat tot adevărul. Iar adevărul aflat mi-a fost e mare folos după aceea.

Eram căsătoriţi de doi ani, probabil – nu îmi amintesc cu exactitate. Oricum, eram în primii trei. Locuiam în Pasadena, California. Noël a primit o scrisoare în cutia poştală şi, brusc, a început să plângă! A ieşit afară, pentru a nu fi lângă mine. Am auzit-o spunând: „Of, ce e asta?”. Aşa că am ieşit afară după un timp şi am întrebat: “Ce s-a întâmplat?”. Ea a răspuns: “Jackson a fost ucis în Vietnam”. Era vorba, după cum bănuiţi, de fostul ei prieten…

Mă bucur că am ştiut, în acel moment, despre Jackson pentru că m-a ajutat să mă raportez la o situaţie care nu era un secret faţă de mine, astfel că nu am avut o reacţie nepotrivită, de genul: „Hm, cam multe sentimente ai pentru Jackson ăsta!”

Deci, cred că dacă nu spunem tot adevărul, la un moment dat secretul se va întoarce împotriva noastră. Astfel, primul meu sfat este: trebuie să existe deschidere şi sinceritate cu privire la ceea ce ai făcut. Dacă nu putem accepta trecutul celuilalt probabil că nu putem să ne raportăm corect nici la viaţa de cuplu, înţelegeţi? Căsătorie înseamnă încredere şi trebuie să aveţi încredere unul în celălalt atunci când vine vorba de mizeriile trecutului dar şi cu privire la ceea ce va urma în viitor.

Onestitatea nu înseamnă totul, însă. Ea este crucială, iar pentru noi a fost foarte importantă. Mai este însă ceva.

Un al doilea lucru important este acela că problemele din trecut trebuie rezolvate între voi şi Dumnezeu, înainte de orice, chiar şi înainte de a le aborda împreună. Cu alte cuvinte, mă asigur că Hristos mi-a iertat toate păcatele. Că în El sunt curat ca zăpada. Iar decizia de a mă păstra curat şi pur de astăzi înainte, păstrându-mă pentru căsătorie, va fi una de maximă importanţă.

Să accepţi iertarea care se primeşte prin credinţă, să cunoşti lucrarea de curăţire a păcatelor prin sângele lui Hristos, e un lucru glorios, aşa că vă veţi putea spune unul altuia „Te voi privi aşa cum te priveşte Isus. Dacă te bucuri de iertarea Lui, te voi ierta şi eu cu bucurie, în acelaşi mod în care Isus spune că te-a iertat. Iar dacă El a şters toate păcatele tale sexuale, voi proceda şi eu la fel cu privire la ele.”

În concluzie, esenţa răspunsului la întrebarea noastră este că avem de a face cu o iertare biblică, pe care  ne-o putem oferi unul celuilalt ca dar pentru ziua nunţii noastre.

Sursa: desiringGod

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: