Planning familial în lumina Scripturii (2)

iulie 8, 2010

Nu ar trebui să îl lăsăm pe Dumnezeu să determine mărimea familiei noastre?

Unii oamenii spun că, dacă vrei cu adevărat să te „încrezi în Dumnezeu” în a determina mărimea familiei tale, atunci nu ar trebui să folosești controlul nașterilor. Aceștia asumă că dacă „lași lucrurile să se întâmple natural” atunci Dumnezeu va fi mai mult la lucru decât dacă urmărești reglementarea lucrurilor și să fii un administrator a ceea ce se întâmplă. Cu siguranță, însă, raționamentul lor este unul greșit! Dumnezeu este la fel de mult în control atunci când folosești controlul sarcinilor ca și atunci când nu o faci acest lucru. Mâinile Celui Atotputernic nu sunt legate de controlul sarcinilor! Un cuplu va avea copii precis la momentul în care Dumnezeu dorește, indiferent că ei folosesc controlul nașterilor sau nu. În egală măsură, totuși, Dumnezeu este în ultimă instanță în control atunci când vine vorba de mărimea unei familii.

Raționamentul dacă te încrezi cu adevărat în Dumnezeu, atunci nu vei folosi controlul sarcinii” este bazat pe asumarea incorectă că ceea ce se întâmplă “natural” reflectă „binele suprem” al lui Dumnezeu pentru viețile noastre, dar că ceea ce se întâmplă prin mijloace omenești nu. Ce ar trebui să ne conducă la concluzia că modul în care îl putem lăsa pe Dumnezeu să decidă mărimea familiei este să ne dăm la o parte din drum și doar să lăsăm natura să își urmeze cursul? Cu siguranță nu gândim la fel și în alte arii ale vieții noastre. De exemplu fermierii nu așteaptă ca vântul să le planteze culturile de teama că ceea ce vor reglementa în mod activ în ceea ce privește cultura va interfera cumva cu ceea ce Dumnezeu plănuiește să le ofere. Iar o familie nu doar se încrede în Dumnezeu pentru a primi mâncarea, așteptând ca ea să cadă puțin câte puțin din cer, ci se duce, în schimb, la magazin și o cumpără. Dumnezeu este, în ultimă instanță, Cel ce determină ce se va întâmpla, atât în natură cât și în ceea ce privește deciziile omului și El își va împlini voia prin aceste mijloace. Activitatea umană nu interferează cu planurile Sale, în schimb este guvernată de El ca și mijloacele ce vor face posibilă împlinirea voii Lui. Prin urmare, nu ar trebui să concluzionăm că ceea ce se întâmplă separat de planurile noastre este „mai bine”  și reflectă mai mult voia lui Dumnezeu pentru noi decât ceea ce se întâmplă ca urmare a planurilor noastre. Adesea Dumnezeu ne cere să planificăm în vederea îmbunătățirii vieților noastre și în scopul avansării Împărăției Sale.

Mai mult, Dumnezeu ne-a revelat că este voia Lui ca noi să reglementăm și să direcționăm creația pentru gloria sa (vezi Geneza 1:28). Dumnezeu ne-a dat privilegiul de a fi capabili de a face decizii semnificative în viață, deoarece aceasta exersează înțelepciunea, iar asta indică fructele aduse de Cuvântul Său în viețile noastre. Atunci când folosim în mod corect înțelepciunea pe care Dumnezeu ne-a dat-o, El este glorificat! El nu dorește ca noi să gândim cu simplism că trebuie să așteptăm doar ceea ce vine natural, separat de eforturile noastre, deoarece în acest mod înțelepciunea noastră sanctificată nu este exprimată. De fapt, deseori este voia lui Dumnezeu ca noi să NU așteptăm ca lucrurile să se miște de la sine, natural. Întorcându-ne la analogia de mai sus, fermierii nu doar culeg ceea ce crește pe câmpurile lor, concluzionând că „asta este ceea ce Dumnezeu ne oferă”. Mai curând, ei merg pe camp și plantează culturile, realizând că Dumnezeu vrea să ne ofere nu doar prin natură, dar de asemenea și prin realități ce implică natura noastră de administratori.

Nu funcționează, prin urmare, conlcuzia că folosirea controlului sarcinilor interferează cu rolul lui Dumnezeu în oferirea copiilor. Controlul sarcinii poate fi o cale prin care să administrăm cu înțelepciune timpul și mărimea unei familii. Cineva poate astfel să fie mai eficient în lucrul de misiune, spre exemplu, prin faptul că așteaptă 3 ani înainte ca familia lui să aibă copii iar soțul are posibilitatea de a absolvi o școală. Iar altul poate fi mai eficient în lucrul său pentru Împărăție prin faptul că va avea 4 copii în loc de 15m astfel că mai multe resurse  pot fi alocate lucrării de misiune și mai mult timp devotat altor domenii. Dacă asemenea planuri se fac pentru slava lui Dumnezeu și cu înțelepciune și dacă pe măsură ce planificăm continuăm să acceptăm că planurile noastre nu sunt perfecte, reamintindu-ne faptul că controlul nașterilor nu ne asigură de nimic în mod absolut, acest lucru îi este plăcut lui Dumnezeu.

Sursa: desiringGod, (traducere şi adaptare după John Piper)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: