Comunicarea, în general

noiembrie 3, 2010

Ne vom opri, în cele ce urmează, asupra unui aspect esențial pentru armonia și buna funcționare  a cuplului nostru. Se numește COMUNICARE. De acesta pot depinde foarte multe, inclusiv pacea și împlinirea ce ar trebui să însoțească orice cămin. Cele mai multe cupluri o neglijează, plătind prețul pentru ignoranța lor, iar de multe ori consecințele depășesc granițele durerii, căpătând valențe tragice.

Vă propunem ca, împreună, să învățăm sau să ne reamintim despre ce este, cum este și mai ales cum se poate ajunge la o bună comunicare. Principiile pot fi extrapolate și către alte domenii ale vieții, dat fiind aplicabilitatea lor în tot ceea ce înseamnă comunicarea dintre ființele umane. Totuși, nuanța pe care dorim să punem accentul privește în special comunicarea cu persoana iubită.

Începutul poate că va fi un picuț mai sec, față de modul în care sunteți obijnuiți aici. Vă propunem să rezistați tentației de a renunța încă înainte de a începe, pentru a pune așa cum se cuvine bazele unui nou început în arta comunicării. Spun artă pentru că, odată ce devenim preocupați de îmbunătățirea comunicării, vom intra într-un proces continuu de finisare și de dezvoltare personală, care va dura pentru tot restul vieții.

Ce este comunicarea? Într-o definiție simplă, dar nu și simplistă, comunicarea ar putea fi înțeleasă ca fiind procesul de trimitere și receptare a unor mesaje cu anumite înțelesuri atașate.

Comunicarea este formată din câteva elemente esențiale, pe care le vom trece în revistă pe scurt:

  • Sursa este cea care „codifică”  într-un mesaj  înțelesurile intenționate.  Unii o mai numesc, sec dar eficient, emițător.
  • Receptorul este cel care decodifică mesajul, obținând întelesuri percepute.  De foarte multe ori acestea diferă de cele intenționate la sursă, ceea ce poate crea fricțiuni și frustrare. Pe parcursul unei comunicări, aceste prime două „roluri” vor alterna. Uneori suntem sursă, alteori receptor, în funcție de momentul comunicării.
  • Canalul de comunicare este modalitatea prin care este transmis mesajul. Diferitele canale prin care mesajele sunt transmise pot îmbrăca multiple forme. Astfel putem vorbi de canale vizuale, auditive, tactile, kinestezice etc.
  • Mesajul este o componenta complexa a comunicarii care implica fenomene cum ar fi codarea, recodarea, decodarea. Mesajul poate fi distorsionat în cadrul discuției, pierzând din înțelesul intenționat de emițător.
  • Barierele de comunicare reprezintă orice interferențe ce stau înaintea transmiterii cu claritate a mesajului. Deficiențele de exprimare sau de recepționare, deficiențele de exprimare, atitudinea, ideile preconcepute, diferențele ce apar între canalui de emitere față de cel de receptare (exemplu: persoanele surdo-mute sau nevăzătoare receptează informațiile pe canale dezvoltate compensator) pot reprezenta „cu success” bariere în calea comunicării. La acestea se pot adăuga folosirea unor cuvinte cu sensuri diferite, a unor expresii personale, sau a unor limbaje necunoscute sufficient de partenerii de discuție sau, de ce nu, poluarea fonică, vizuală, etc.
  • Mediul înconjurător, dispoziția sau starea de sănătate pot perturba claritatea comunicării.
  • Feedback-ul este modalitatea prin care receptorul transmite un mesaj de răspuns către emițător, preluând astfel funcția acestuia.

Vă propunem un exercițiu. Într-o viitoare conversație încercați să identificați elementele comunicării, pentru a înțelege mai bine structura acestui proces. Observați modul în care emițătorul și receptorul alternează, canalele de comunicare și apariția feedback-ului dar și lucruri cum ar fi barierele ce apar în procesul de comunicare în care sunteți implicați. Încercați ca, prin perseverență și calm, să urmăriți în ce fel mesajul comunicat de dumneavoastră este perceput sau nu conform înțelesului intenționat sau în ce fel dumneavoastră receptați mesajele celuilalt. Poate fi, după un anumit punct, un joc în doi interesant și o primă conștientizare a modului în care comunicați.

O bună comunicare cu persoana iubită ori cu oricine altcineva presupune dezvoltarea anumitor abilități personale, de care ne vom ocupa în zilele următoare. Printre acestea se pot enumera cu succes ascultarea activă, capacitatea de a sintetiza și de a clarifica.

FOTO: lacuna-hr.co.uk

Un răspuns to “Comunicarea, în general”

  1. […] Comunicarea, în general Wed Nov 03, 2010 15:34 pm Ne vom opri, în cele ce urmează, asupra unui aspect esențial pentru armonia și buna funcționare  a cuplului nostru. Se numește COMUNICARE. De acesta pot depinde foarte multe, inclusiv pacea și împlinirea ce ar trebui să însoțească orice cămin. Cele mai multe cupluri o neglijează, plătind prețul pentru ignoranța lor, iar de multe ori consecințele depășesc […] […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: