Tragedia divorțului – ”Te rog, bursucel, nu pleca!”

martie 8, 2011

Foto: utahdivorce.biz

Ce spune Biblia despre divorț? Este oare permis, iar dacă da, în ce condiții? Care sunt efectele lui și cum poate fi divorțul evitat?

Interesantă reclama de la Romtelecom, cea cu ”Bursucel”, pe care o puteți urmări la finele acestui articol. Prima dată când am văzut-o am râs. Am făcut-o cu mare poftă, așa cum îi stă bine unui jumătate sangvin, cum mă știu eu a fi. La o a doua și la o a treia privire, însă, m-am dezumflat. Bursucel vrea să plece, să îl lase pe tipul care o imploră în genunchi, evident după ce acesta a greșit și se știe cu musca pe căciulă. Probabil cei doi, și mulți alții ca ei, vor divorța, iar asta îmi șterge orice zâmbet de pe buze și orice bucurie din inimă.

Pornim de la un început evident: divorțul nu apare peste noapte. Un lung șir de alegeri greșite a făcut ca cei doi să se afle în pragul unei decizii care îi va afecta pentru tot restul vieții. Deși ne-am luat din dragoste, deși ne-am jurat credință veșnică, la bine și la rău, o serie lungă de abordări greșite, de cele mai multe ori și egoiste, ne aduc în situația de a crede că suntem mult prea diferiți pentru a fi împreună, că nu ne mai putem înțelege ori că nu ne mai putem iubi.

Vă recomand cu căldură filmul creștin ”Fireproof” (Încercarea Focului). Este o minunată pledoarie pentru a ne reface căsătoriile pe cale de a se frânge. La un moment dat, în discuția cu un bun prieten credincios, Caleb, personajul principal, primește o lecție la care, dacă reflectăm, nu putem să rămânem indiferenți. Caleb era pe cale de a fi părăsit de ”bursucelul” lui. Motivul? Well, niciodată nu este doar unul. Egoismul, lipsa de comunicare, de sensibilitate, dependența de pornografie, eșecul în a-l iubi pe cel de lângă noi într-un mod practic și care să-i înfrumusețeze viața sunt doar câteva dintre acestea. În încercarea de a descrie cât mai plastic efectele divorțului asupra celor doi, prietenul lui Caleb folosește o ilustrație pe care nu o voi uita niciodată.

”-Caleb, îi spune el, sarea și piperul sunt total diferite. Forma lor este diferită, gustul și culoarea la fel. Dar întotdeauna le vezi împreună. ”

Spre uimirea lui Caleb, prietenul său, Michael, unește cele două recipiente de plastic de pe masă, conținând sare și piper, probabil folosind un lipici foarte puternic, de tip ”superglue”.

”-Caleb, când doi oameni se căsătoresc o fac pentru a fi împreună la bine și la rău, în sărăcie sau în bogăție, în sănătate și în boală.”

”- Știu asta, răspunde Caleb. Dar căsniciile nu sunt rezistente la foc. Câteodată te mai arzi.”

”-Rezistente la foc nu înseamnă că focul nu va veni niciodată, sau dacă o să apară o să-i poți supraviețui.”

La sfârșitul scenei, Caleb vrea să desprindă cele două recipiente unite. Atunci prietenul săi  îl atenționează ferm:

”-Nu o face! Dacă vei face asta acum, o vei sparge pe una, sau poate pe amândouă!

Atunci când am ales să ne căsătorim ne-am unit prin legături strânse și imposibil de desfăcut fără a provoca dezastre. Iar divorțul deschide răni cum greu ne putem imagina. El ne va răni fie pe unul, fie pe celălalt, dar de cele mai multe ori pe amândoi, iremediabil. Mai mult, el provoacă consecințe eterne și dezaprobarea lui Dumnezeu. Maleahi 2:16 ne spune că El urăște despărțirea în căsătorie. Pentru că, ceea ce a unit Dumnezeu, omul nu trebuie să despartă (Matei 19:6). Divorțul nostru îi va afecta și pe cei din jur. Cei mai afectați vor fi copiii, în cazul în care aceștia există. Despărțirea părinților îi va priva de o parte esențială a dezvoltării lor ulterioare. Divorțul nu va aduce nimic bun. El e doar o ultimă soluție, o veste proastă și un început trist, nu doar un final.

Singura permisiune clară pe care o avem atunci când vine vorba de divorț se leagă de curvie (vezi Matei 5:32). Totuși, aș vrea să facem diferența între permisiune și poruncă. Biblia nu ne cere ca în astfel de situații să divorțăm, ci ne permite. Suntem încurajați să facem tot ce ține de noi pentru a ne salva căsătoria, iertându-ne unul pe celălalt așa cum ne-a iertat și Hristos pe noi (Efeseni 4:32). Divorțul trebuie să fie ultima opțiune, care survine doar atunci când partenerul refuză ferm să se pocăiască. Vă sfătuim să luptați pentru familiile voastre. Acolo veți fi binecuvântați, iar ele au fost instituite de Dumnezeu.

Dacă ai căzut în păcat, stai în genunchi înaintea lui Dumnezeu (și a lui Bursucel) și pocăiește-te! Cere-ți iertare și renunță la păcatul tău. Fă un legământ cu ochii tăi să nu mai privești cu dorință sexuală către alte femei, nici măcar pe internet sau la televizor. Pentru că, așa cum ne-a învățat Hristos, ”oricine se uită la o femeie ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui”, valabil pentru ambele sexe. Cere ajutorul unui prieten, creștin matur și dedicat și întoarce-te la o viață de rugăciune și de citire zilnică a Scripturii, la o relație cu Dumnezeu.

Iată și câteva sfaturi practice, care sper să vă fie de folos, așa cum nouă înșine ne-au fost:

 1. Pentru cel necăsătorit: nu te înjuga la un jug nepotrivit cu un necredincios. (vezi 2 Corinteni 6:14). Dacă vrei o familie fericită, care să dureze pentru toată viața, trebuie ca şi jumătatea ta să aibă aceleași principii. Nu te aștepta ca el să se schimbe pe parcurs, ci alege-ți un partener de viață creștin.
 2. Nu te grăbi la a te căsători cu o persoană pe care nu o cunoști foarte bine. Este o alegere care ne a afecta enorm pe viitor și care necesită călăuzirea lui Dumnezeu. Roagă-te și cere înțelepciune. Atunci când faci următorul pas, folosiți perioada de logodnă pentru a vă ruga împreună.
 3. Luați în serios orele de consiliere premaritală. Mai mult, nu săriți peste ele! Alegeți-vă un cuplu creștin sănătos, cu care să abordați tematicile principale și fierbinți ale vieții de familie, cât se poate de deschis și fără falsă pudoare.
 4. Luați în serios viața voastră sexuală, încă de la începutul relației voastre. Cei mai mulți consideră subiectul tabu. Râdem în barbă ca proștii și ne jenăm cu imaturitate, intrând total nepregătiți și needucați în viața de familie. Astfel, uneori, ceea ce se intenționa a fi frumos și intim se poate transforma într-un motiv de frustrare care să ne separe în cuplu.
 5. Scopul căsătoriei, în ceea ce te privește, este orientat către fericirea și împlinirea celuilalt. Într-un cuplu creștin fiecare urmărește binele partenerului său. Egoismul distruge și desparte. Investiți în familie! Faceți-i cadori și surprize celui de lângă voi. Țineți mereu aprins focul relației. Bărbaților, fiți sensibili cu partenerele voaste, mai ales în momentele de intimitate! Luați în serios nevoile lor și nu faceți nimic în grabă. Împlinirea sexuală este un drept al fiecăruia dintre cei doi, de care nu avem dreptul să îl privăm! Fetelor, amintinți-vă mereu de faptul că partenerii voștri sunt diferiți atunci când vine vorba de nevoile sexuale. Nu îi privați de o viață sexuală normală pentru lungi perioade de timp. (1 Corinteni 7:3-5)
 6. Păstrați-vă curați pe perioada logodnei! Chiar dacă ați decis ferm că vă veți uni destinele, așteptați până la nuntă pentru a vă începe viața sexuală. Nu este nici o grabă, iar orice lucru bun începe pe baze solide. Studiile au arătat că familiile (chiar creștine, din păcate) care nu au așteptat până după nuntă pentru începere vieții sexuale au fost mai predispuse către divorțuri ce au la bază infidelitatea. ”Dragostea adevătată așteaptă” așa cum ne spune o celebră mișcare cu origini americane.
 7. Comunicați. Comunicați. Comunicați, cât mai mult, cât mai bine, cât mai deschis, cât mai intim, cât mai clar. Discutați despre tot ceea ce vă frământă, fără supărare și fără ieșiri necontrolate. Rugați-vă atunci când apar probleme. De exemplu, eu am luat decizia ca, oridecâte ori mă simt ispitit din punct de vedere sexual, să stau de vorbă cu Dana. Lucrurile ascunse ne separă și ne împing spre obscuritate, dar sinceritatea, mărturisirea, comunicarea, vor face mult mai lesne evitarea capcanelor ce pot apărea la orice pas. Lucrul acesta este valabil pentru orice domeniu al vieții.
 8. Luptați pentru familiile voastre și țineți cu dinții de ele, atunci când va veni încercarea. Cel rău va face orice pentru a le distruge, pentru a transforma o frumoasă CĂSNICIE într-o insuportabilă CĂZNICIE. Nu uitați, însă, că fericirea aceasta ține de fiecare dintre noi.

Dacă aveți nevoie de ajutor sau de cineva cu care să stați de vorbă și nu puteți găsi pe nimeni potrivit în jur, nu ezitați să luați legătura cu noi. Ne va face plăcere să vă împărtășim luptele, provocările, eșecurile victoriile și  mai ales modul în care noi înșine facem ca această familie să fie un colț de rai. Nu e perfectă, dar nu ne dorim nimic mai bun decât ceea ce trăim împreună.

Încheiem cu gândul la Bursucel, strigând și noi alături de greșitul soț, în speranța că el este sincer:

Nu pleca, Bursucel! Mai dă o șansă familiei tale!

5 răspunsuri sa “Tragedia divorțului – ”Te rog, bursucel, nu pleca!””

 1. […] invit să citiți și articolul ”Tragedia divorțului – Te rog, bursucel, nu pleca” de pe blogul ”Cuplul Creștin” pentru a afla mai multe despre perspectiva divină asupra […]

 2. […] creştin”. Un articol foarte foarte bun după părerea mea. Vă invit să-l citiţi aici. 0.000000 0.000000 Categories: Fără categorie LikeBe the first to like this post. […]

 3. […] invit să citiți și articolul ”Tragedia divorțului – Te rog, bursucel, nu pleca” de pe blogul ”Cuplul Creștin” pentru a afla mai multe despre perspectiva divină asupra […]

 4. david said

  As avea nevoie de ajutor si mia plăcut mult articolele dumneavoastră credeți ca ați putea să îmi trimiteți un nr de telefon la care aș putea să vă conctactez

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: