Începuturi (3): Indicatorii unei căsnicii de succes – VÂRSTA

aprilie 30, 2011

FOTO: yaeko-photography.com

Cineva spunea:Înainte de a te căsători, ține-ți ambii ochi larg deschiși; după ce o faci, însă, închide unul”.

Începând de astăzi vom aborda împreună câțiva dintre indicatorii unei viitoare căsnicii de succes. Pentru că observarea unor realități cum ar fi vârsta, lungimea perioadei de logodnă, sarcina premaritală, practicarea ori împărtășirea credinței, statutul social, nivelul de educație sau divorțul părinților ne poate oferi o predicție destul de bună asupra potențialului de evoluție a cuplului nostru, ce se va numi în curând… familie. De modul în care vom ține sau nu seama de ele poate depinde rezultatul alegerii noastre.

Ca unii care, timp de mai mulți ani, au lucrat cu anumite comunități în care căsnicia la vârste extrem de fragede (chiar 10-12 ani) este un lucru obișnuit, ne simțim obligați să începem, încă din capul locului, cu o clarificare: atunci când vorbim despre căsnicie noi ne vom referi doar la persoanele ajunse la maturitate, la adulți. În lumina acestei clarificări, nu credem că există o vârstă standard la care ne putem căsători. Dacă unii, ocazional ce-i drept, pot fi surprinzător de maturi la doar 18 ani, alții ajung să arate, peste ani, ca niște copii cu părul alb și cu pielea zbârcită.

De multe ori auzim, de la cei ce sunt interesați de subiectul căsătoriei, întrebarea: ”La ce vârstă este ok să te căsătorești?”. Locuri, obiceiuri, culturi, teorii diferite ne oferă explicații care pot atinge forme dintre cele mai diverse. Părinții se ambalează, uneori, protestând în fața odraslelor îndrăgostite: SUNTEȚI PREA TINERI PENTRU A VĂ CĂSĂTORI! Iar vârsta este unul dintre subiectele preferate ale chibiților de pe tușa relațiilor noastre.

Este foarte bine să nu te căsătoreşti la vârsta adolescenței”, spune sociologul Andrew Cherlin, de la Johns Hopkins University. ”Dincolo de asta, nu există o vârstă ideală”.

Ca o regulă generală, vă vom sfătui să nu vă grăbiți a spune „DA” după încheierea petrecerii de majorat. Lăsați timpul să treacă. Fiecare lună, fiecare an, vor aduce cu sine mai multă claritate în gândire, ne vor dezvolta acele abilități necesare pentru a fi un soț bun, o soție bună, un părinte responsabil. Petreceți timp cu cei de vârsta voastră, implicați-vă în activitățile de slujire, prețuiți acești ani, cu care nu vă veți mai întâlni niciodată. Am întâlnit mult prea multe cupluri pentru care graba a fost fatală. Iar nerăbdarea de a ne căsători atunci când vârsta este încă una fragedă și la început de maturitate poate fi un indicator serios asupra unor potențiale probleme viitoare de cuplu.

Este foarte important ca, încă înainte de a ne arunca împreună în caruselul nebun al vieții, pe cât de extatic, uneori, pe atât de agonizant în alte situații, să avem ochii larg deschiși. Este o alegere grea ce ne stă înainte, alegerea ce ne va influența radical tot restul vieții. Este decizia pe care nu o poți lua pe baza sentimentelor nestatornice și amăgitoare de la început, a dragostei la prima vedere. La adoptarea ei este recomandat a se lua în calcul toți indicatorii care îi sunt sau nu favorabili dintre care vârsta, atât cea fizică dar și cea emoțională, este unul demn de toată atenția.

Am observat că întârzierea vârstei la care ne căsătorim poate fi un lucru bun și crește semnificativ nivelul de calitate a relației maritale” spune sociologul Paul Amato de la Pennsylvania  State University, coautor al sutdiului ”Alone Together: How Marriage in America is Changing”. ”Cuplurile mai mature s-au dovedit a fi mai coezive, în sensul că cei doi au făcut mai multe lucruri împreună ca și cuplu. Iar, în cuplurile care s-au căsătorit la o vârstă mai matură, a scăzut posibilitatea ca acestea să raporteze mai târziu luarea în calcul a divorțului sau probleme majore în familie.”

Sunt câteva elemente importante pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când ne punem cu seriozitate întrebarea dacă suntem sau nu la vârsta potrivită pentru a ne căsători.

  1. Cum stăm cu școala? Pe cât posibil este înțelept a ne asigura că ne definitizăm educația, dat fiind faptul că ea este un element important în asigurarea unei baze financiare pentru familia noastră. Dacă, în urma căsătoriei, vom rata astfel oportunități importante, probabil că este bine să ne mai gândim încă o dată dacă nu este mai înțelept să așteptăm.
  2. Unde și cu cine ne mutăm după nuntă? Suntem capabili din punct de vedere financiar să ne asigurăm o locuință? Ideal ar fi ca familia nou formată să locuiască singură, nu sub acoperișul părinților, cel puțin în perioada de acomodare. Apoi, ne vom întreba, sunt eu gata să mă mut cu celălalt? Să trec de la eu… la noi?
  3. Cât ne costă? Nu încercăm a debusola pe nimeni, dar, cel mai probabil, posibilitățile financiare la vârsta încă nepotrivită mariajului, sunt reduse. Dragostea nu va plăti facturile și nici scutecele pentru cel mic. Este foarte înțelept a lua în calcul, singur sau cu celălalt, acest aspect deloc de neglijat.
  4. Ce spune familia și cât de mult ne afectează? Vor fi familiile noastre implicate în viitoarea familie și până la ce punct? Ce părere are familia ta despre viitorul partener? Gândiți-vă cât de importante sunt pentru dumneavoastră opiniile familiei și faceți o analiză a acestui aspect.
  5. Cum este comunicarea dintre noi? Avem libertatea de a  aborda cu deschidere și sinceritate chestiuni private? Dacă nu, probabil că încă mai trebuie să așteptăm.

În concluzie, nu te arunca cu capul înainte, ci roagă-te cu seriozitate pentru viitoarea ta familie și ține ochii minții larg deschiși, pentru ca mai târziu să nu existe nici un fel de regret.

Există și un alt unghi de abordare a indicatorului ”vârstă”. Nu vom bate prea mult moneda asupra lui, din motive lesne de înțeles, cu exemple foarte elocvente prezentate de mass-media zilelor noastre, dar diferențele foarte mari de vârstă dintre cei doi pot spori, de asemenea, șansele apariției unor probleme și eșecuri ulterioare, ca urmare a nepotrivilor și așteptărilor ce nu concordă. Fără dorința de a vă limita în vreun fel, vă sfătuim să fiți foarte prudenți atunci când vine vorba de a intra într-o relație romantică cu persoane mult mai mari sau mici mult mai mici decât dumneavoastră.

3 răspunsuri to “Începuturi (3): Indicatorii unei căsnicii de succes – VÂRSTA”

  1. eumiealmeu said

    este excelentă ideea unui astfel de blog. felicitări.

  2. […] ZeList (romaniaevanghelica) 88. Binecuvântările lui Hristos din duminica Tomii (ungandbun) 94. Începuturi (3): Indicatorii unei căsnicii de succes – VÂRSTA […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: