Începuturi (4): Indicatorii unei căsnicii de succes – CUNOAȘTEREA

mai 21, 2011

Foto: healmylife.net

Un alt indicator al unei căsnicii de succes este gradul de cunoaștere. Cât de bine îl știi pe cel de lângă tine? Pornim discuția de astăzi de la prea multele exemple de cupluri pe care le-am văzut ajungând în pragul colapsului datorită faptului că cei doi nu s-au cunoscut așa cum se cuvine încă din perioada de prietenie, curte și logodnă. Tot visul și fluturașii par a se risipi ca un fum, în cazul lor, pentru a lăsa loc preacrudei și evidentei realități. ”Dacă știam că este așa… m-aș fi gândit de două ori înainte de a mă căsători cu tine” sunt cuvinte care nu-și vor găsi niciodată locul între noi doi! Secretul stă într-o bună cunoaștere dintre doi oameni care nu s-au aruncat cu capul înainte în vraja primelor atracții. Cu alte cuvinte am ales să iubim în cunoștință de cauză, cu toată inima dar și cu toată… rațiunea!

„Omul prevăzător ia seama bine cum merge„(Proverbe 14:15)

Nu spune DA până când nu ai acordat suficient timp acestui aspect, cel al cunoașterii reciproce temeinice. Adu-ți aminte de faptul că, sub imboldul atracției inițiale, vom fi orbiți, alegând să vedem doar acele lucruri care ne plac. În egală măsură, este o tendință naturală ca în perioada în ”curtare” fiecare dintre cei doi să încerce a lăsa o bună impresie. Nu este neapărat un lucru greșit să facem asta, dar de cele mai multe ori tendința va ascunde aspecte ale caracterului și personalității proprii, care se pot dovedi incompatibile cu așteptările, caracterul și personalitatea celuilalt.

Care ar fi câteva dintre greșelile pe care le putem face în perioada de prietenie așa zis romantică, continuată de logodnă? Păi, hai să parcurgem împreună câteva dintre ele:

  1. Timp insuficient petrecut împreună, în impostaze,  locații și contexte sociale diferite . Nu vă limitați la acele situații ideal – artificiale (ups) în care sunteți doar voi doi.
  2. Relația de la distanță. Internetul sau corespondența ne pot înșela, determinându-ne să ne formăm o imagine despre celălalt cel puțin neconformă cu realitatea, dacă nu total eronată.
  3. Lipsa unei sincere și reale comunicări. Discutați despre toate aspectele vieții, asigurați-vă că așteptările, temperamentele, principiile  voastre sunt în concordanță.
  4. Ignorarea unor aspecte ale personalității celuilalt care nu ne plac (vreți un exemplu? Păi, fetelor, un băiat care se comportă urât cu sexul frumos trebuie să vă dea de gândit, chiar dacă pe voi vă copleșește cu atenție și drăgălășenii). Vă recomandăm să investigați și să acordați atenție acelor aspecte peste care știți că nu puteți trece în viitoarea căsnicie. Nu vă înșelați singuri, asumând că celălalt se va… schimba. Poate că o va face, dar nimic nu vă garantează că în direcția pe care o așteptați.
  5. Ignorarea totală sfaturilor celor dragi. Atunci când luați o astfel de decizie, care, logic, trebuie să vă aparțină, țineți cont de opinia celor care vă iubesc, luând în calcul eventualele semnale de alarmă trase de ei. Deși uneori ei se pot înșela, este înțelept să îi ascultați cu atenție.
  6. Aventurarea timpurie în gesturi de tandrețe. Sărutările, îmbrățișările, mângâierile pătimașe sunt aspecte frumoase ale relației noastre și care ne vor aduce satisfacție… la timpul lor! Nu vă grăbiți cu ele, lăsând ca rațiunea să fie întunecată de glasul hormonal al trupului. Aveți o viață întreagă în care să vă descoperiți astfel, dar, cum ar spune americanul, ”first things… first”!  Nu cedați insistențelor și încercărilor grăbite ale celuilat, ori propriilor porniri, mai ales atunci când încă nu sunteți 100% siguri că este viitorul vostru partener de viață. Mai mult, nu permiteți ca gesturile de iubire să vă conducă înspre imoralitate sexuală. Pentru că cel ce vă iubește cu adevărat va alege să vă și respecte, așteptând momentul potrivit pentru manifestarea fizică a iubirii ce v-o poartă.
  7. O perioadă prea scurtă de logodnă, mai ales după o prietenie la fel scurtă. O cunoaștere temeinică necesită timp suficient. Este mai înțelept să rupem o legătură care este evident nepotrivită, înainte de a face pasul spre căsnicie, decât să ne chinuim toată viața sau, mai trist, să luăm în calcul aceasta după ce ne-am întemeiat o familie.
  8. Lipsa rugăciunii. Dumnezeu dorește binele nostru și El, cel care ne-a creat și ne cunoaște cel mai bine, dorește să ne fie aproape în toată perioada aceasta, oferindu-ne călăuzire. Petreceți timp cu El pentru a afla dacă aveți binecuvântarea divină pentru un astfel de pas. Este bine să o faceți individual dar și împreună cu celălalt. Implicați-i și pe cei dragi (familie, prieteni credincioși) în aceasta.

Ne apropiem de sfârșit. Suntem siguri că ați înțeles mesajul. Este bine să ne cunoaștem temeinic înainte de a merge împreună la altar. Cu răbdare și tact, trasându-ne corect limitele relației, vom parcurge împreună o aventură ce ne poate aduce satisfacții de nedescris, confirmând totodată justețea alegerii ce o vom face. La capătul acesteia, va trebui să avem deplina siguranță că am ales, în cunoștință de cauză, să ne petrecem tot restul vieții lângă partenerul pe care îl iubim și care ne împărtășește sentimentele.

Alege și tu să cunoști ceea ce iubești!

Un răspuns to “Începuturi (4): Indicatorii unei căsnicii de succes – CUNOAȘTEREA”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: